Hoe start ik een eigen massagepraktijk?
26 april 2017 

Hoe start ik een eigen massagepraktijk?

Een eigen massagepraktijk opstarten na het behalen van je diploma? Wil je een eigen massagepraktijk aan huis beginnen en weet je niet waar te beginnen ? Lees dan verder, we geven je tips om te starten! Wie weet heb jij binnenkort de eerste stappen voor je eigen massagepraktijk al gezet.

Word een zelfstandige masseur!

Inhoudsopgave

Droombaan massagepraktijk

Bepaal een naam voor je eigen massagepraktijk

Als je een eigen massagepraktijk wil starten, heb je natuurlijk een goede/pakkende naam nodig. Een naam voor je massagepraktijk bedenken is vaak erg lastig. Het moet een naam zijn die gemakkelijk te onthouden is, en ook niet geheel onbelangrijk, de bedrijfsnaam moet nog niet bestaan en/of al een bekende (merk)naam zijn! Ook kun je rekening houden met de vindbaarheid in zoekmachines.

Starten eigen massagepraktijk

Welke bedrijfsnamen raden we je af

Heb je een hele lange naam bedacht voor je massagepraktijk met veel streepjes of andere tekens (-,* etc) dan kan dat de vindbaarheid erg beïnvloeden. Overigens ziet het er ook minder professioneel uit. Kies voor een bedrijfsnaam die bij je werkzaamheden passen. Een massagepraktijk met een naam als “Massagepraktijk Jan Janssen”, alleen dan met je eigen naam ;), is ook prima, het is gelijk duidelijk wat je doet.

Heb je een naam als “Zen moments” bijvoorbeeld, dan weten mensen niet gelijk wat je doet, dat kan van alles zijn. De bedrijfsnaam moet wel onderscheidend zijn. Je kunt je bedrijf niet alleen “Massagepraktijk” noemen natuurlijk. Losse letters of cijfers zijn meestal ook niet toegestaan, maar wel in combinatie met andere woorden bijvoorbeeld.

Denk ook aan de toekomst, specialiseer je niet te veel in je bedrijfsnaam (bijvoorbeeld : Sportmassage Jan Janssen). Stel dat je meerdere soorten massages gaat geven in de toekomst, dan klopt je naam niet helemaal meer.

Bedrijfsnaam bedenken

Tips voor het kiezen van een bedrijfsnaam

Wil je toch een creatievere naam voor je massagepraktijk? Dan zijn er uiteraard veel mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld een afkorting, een woordspeling, je bedrijfsnaam in een andere taal, of een goedklinkende bedrijfsnaam zonder directe betekenis. Al zouden we het laatste niet zo snel doen, het staat een beetje stom als iemand vraagt wat de naam van je massagepraktijk inhoud, je hebt er dan niet iets “speciaals” om over te vertellen. Als je een leuke betekenis hebt gerelateerd aan de bedrijfsnaam, word je bedrijfsnaam ook sneller onthouden.

Kies voor een naam die makkelijk te spellen is, zo voorkom je dat je je bedrijfsnaam moet gaan spellen (werkt ook niet mee met de vindbaarheid op internet bijvoorbeeld) Een naam die goed in het gehoor ligt is ook gemakkelijker te onthouden. Hoort een potentiële klant jou bedrijfsnaam, of heeft de klant jou eens op internet gevonden en wil hij je weer terugvinden? Dan is het handig dat je goed te vinden bent met je onderscheidende makkelijk te spellen bedrijfsnaam.

Tip: Brainstorm met mensen in je omgeving en vraag ook om hun mening over de door jou bedachte bedrijfsnaam.  Zo kom je vaak op de leukste ideeën. Ook is het een idee om bijvoorbeeld aantekeningen te maken gedurende een week, alle woorden die je tegenkomt, waarvan je denkt dat deze van pas kunnen komen voor je bedrijfsnaam, noteer je. Aan het einde van de week bekijk je je aantekeningen, wie weet komt er wel een geschikte bedrijfsnaam uit voort!

Je kunt checken of de naam die jij in gedachte hebt reeds bestaat via de website van de Kamer van Koophandel. Het is ook handig om de bedachte bedrijfsnaam eens in te voeren op internet, welke domeinnaam zou je bijvoorbeeld willen gebruiken voor je website? Is deze nog beschikbaar?

Kortom een bedrijfsnaam bedenken is erg lastig en zal waarschijnlijk wat tijd in beslag nemen. Maar als je eenmaal een goede pakkende bedrijfsnaam hebt bedacht dan zal je daar lang plezier van hebben!

Bepaal je doelgroep en doelen

Bij het starten van een eigen massagepraktijk is het van belang om je toekomstige klanten in kaart te brengen. Zodra je weet wat hun behoeften zijn, pas je hierop je strategie aan.

Bepaal je doelgroep en doelen

Hoe bepaal je je doelgroep

Aan wie wil jij je massages aanbieden? Je zal nooit 100% van de mensen/bedrijven bereiken, durf te specificeren. Wil jij je massages aan bedrijven aanbieden bijvoorbeeld, bepaal dan aan wat voor bedrijven (sector) en waar deze bedrijven zich bevinden (regio). Wil je je vooral richten op particulieren? Bepaal dan of je alleen mensen met klachten wilt behandelen of ook alleen voor ontspanning (of beide natuurlijk). Bedenk de leeftijdsgroep waar je je op richt, heb je een specialisatie? Noem dit dan ook op je website en dergelijke. Voor wie zijn jou massages geschikt? En voor wie niet? Wil je een mobiele massagepraktijk of bij mensen thuis masseren of heb je een eigen ruimte. Wat zijn de behoeften van jou doelgroep? Ga hier even voor zitten, pak pen en papier of open een Word-document en bepaal je doelgroep en daarna je doelen/missie.

Doelen / missie

Wat zijn jou doelen en/of missie met je massagepraktijk? Wil je bijvoorbeeld betrokkenheid, vertrouwen en respect uitstralen (wat erg belangrijk is in de massage-branche). Wil je een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van anderen? Bijvoorbeeld ontspanning of klachten vermindering. Bepaal wat kernwaarden voor je massagepraktijk (bijvoorbeeld laagdrempelig, oplossingsgericht, verantwoord etc.) Maak hier ook een schrijfopdracht van.

Maak een ondernemingsplan

Goed van start met je bedrijf? Vergeet je ondernemingsplan voor je massagepraktijk niet! Het is de bouwtekening en stappenplan van jouw bedrijf. Je bouwt ermee aan je eigen succes. Een ondernemingsplan voor je massagepraktijk is niet verplicht. Maar wel (eventueel) noodzakelijk als je financiering aan wil vragen voor je bedrijf. Door zaken van elkaar te scheiden, op een rijtje te zetten of te vertalen in cijfers, worden ideeën werkelijkheid! Een ondernemingsplan schrijf je in de eerste plaats voor jezelf. Het hoeft geen dik rapport te zijn.

ondernemingsplan

Een ondernemingsplan opstellen

Een ondernemingsplan moet in ieder geval bestaan uit:

  1. Het idee. Een concrete beschrijving van je idee. Je visie, missie en doelstellingen.
  2. Financiën. Wat zullen de kosten zijn? Wat is je verwachte omzet?
    ” Ik heb geen financiering van de bank nodig. Ik loop toch nauwelijks risico”  Dit argument gebruiken veel  (parttime) ondernemers om dit onderdeel in het ondernemingsplan over te slaan. We raden je wel aan om dit deel ook mee te nemen in je ondernemingsplan.
  3. Organisatie van het bedrijf. Hoe regel je de administratie en verzekeringen.
  4. Marktonderzoek. Wie zijn je klanten en concurrenten. Hoe kom je aan klanten.
    Informeer om je heen waar je woont of er interesse is. Zoek op internet naar concurrenten in de buurt en kijk naar de gevraagde prijzen en andere wijzen van opzet van hun massagepraktijk. Bepaal je uurtarief, hoe is je uurtarief in vergelijking met je concurrenten?
  5. Uitwerking van het bedrijfsidee. Beschrijf concreet hoe je je idee gaat uitvoeren.

Tips voor het maken van een ondernemingsplan:

  • Maak gebruik van een voorbeeld ondernemingsplan.
  • Begin uw plan met een korte samenvatting of een introductie.
  • Neem de tijd.
  • Wees realistisch en eerlijk.
  • Vraag anderen om feedback.

Wettelijke verplichtingen

Je moet ook uitzoeken aan welke wettelijke verplichtingen je als startende ondernemer moet voldoen.

BTW

Start je een eigen massagepraktijk, dan krijg je te maken met BTW en inkomstenbelasting. Als ondernemer bereken je BTW aan je klanten. De hoogte van het BTW tarief is voor massagebehandelingen 21%. Betaal je weinig BTW? Dan kun je in aanmerking komen voor de kleine-ondernemersregeling. Dit betekent dat je minder (of zelfs helemaal geen) BTW betaalt.

Voorwaarden kleine-ondernemersregeling:

  • Na aftrek van voorbelasting betaal je jaarlijks minder dan 1.883 euro BTW aan de fiscus.
  • Je hebt een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap.
  • De administratie van de BTW is in orde (je bewaart de facturen).
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.

Inkomstenbelasting

Als je als ondernemer onder de inkomstenbelasting valt, heb je recht op extra aftrekposten. De Belastingdienst let bij de beoordeling op een aantal punten:

  • Hoeveel klanten heeft je onderneming?
  • Hoe zelfstandig is je onderneming?
  • Wat is de omvang (in tijd en geld) van je werk?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Hoe maakt je onderneming zich bekend naar buiten?
  • Ben je aansprakelijk voor schulden van de onderneming?
  • Maak je winst en zo ja, hoeveel?

Aftrekposten

Betaal je als ondernemer inkomstenbelasting, dan heb je recht op een aantal ondernemersfaciliteiten. Dit zijn aftrekposten voor de belasting zoals de investeringsaftrek, de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en de ondernemersaftrek. Er zijn vele weetjes qua aftrekposten een goede boekhouder verdient zichzelf dan ook snel terug. Indien je hier zelf niet van op de hoogte bent.

De ondernemersaftrek bestaat uit:

  1.  Zelfstandigenaftrek en startersaftrek
  2. De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  3. De meewerkaftrek
  4. MKB-vrijstelling
  5. De stakingsaftrek

Je kunt deze aftrekposten opvoeren als je jaarlijks 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) in je bedrijf steekt. Zie de precieze voorwaarden op de website van de belastingdienst. 

Verzekeringen

Denk ook aan wat je wel en niet wilt verzekeren. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is raadzaam. Glijdt een klant uit, dan is je praktijk aansprakelijk, je standaard aansprakelijkheidsverzekering is niet voldoende.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de materiële schade en letselschade aan personen en zaken die door de ondernemer of zijn werknemers wordt veroorzaakt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade door beroepsfouten; je hebt bijvoorbeeld een spier van een klant te zeer opgerekt waardoor er klachten zijn ontstaan. Andere verzekeringen die nuttig kunnen zijn, zijn: een goederen- en inventarisverzekering, opstalverzekering, bedrijfsschadeverzekering, rechtsbijstandverzekering en ziekengeldvergoeding. Laat je adviseren over welke verzekeringen voor jouw onmisbaar zijn.

Meer tips en verzekeringen : website belastingdienst onderdeel bedrijfsruimte

Bekijk ook of de ruimte die je wil gebruiken geschikt is in verband met het bestemmingsplan van de gemeenteMeer informatie.

Meld je aan bij de kamer van koophandel

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland dienen zich in te schrijven in het Handelsregister. Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) kun je zien als een enorme database waarin alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen zijn opgenomen. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. Als zelfstandig masseur moet je je dus inschrijven bij de KVK.

kamer van koophandel

Wanneer/hoe moet je inschrijven bij de KvK

Wil je je massagepraktijk inschrijven, dan kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Voor het maken van de afspraak moet je een inschrijfformulier invullen via de website van de KvK.

Je moet je uiterlijk 1 week nadat je start met je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.  Je krijgt dan een KVK nummer. Je kan je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf. Maar je kunt ook al eerder naar de KvK gaan om je inschrijving voor te bereiden. De definitieve inschrijving (met KvK nummer) vind in dit geval 1 week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar het Kvk te komen.

Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Dit gebeurt automatisch na inschrijving bij de KvK.

Formulier Kvk: Voorbereiden inschrijving Handelsregister

Kosten KvK

Voor de inschrijving van een nieuwe onderneming of organisatie  in het Handelsregister betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van €50,-. Let op, je kunt bij de KVK alleen met een pinpas betalen! De jaarlijkse bijdrage is in 2013 afgeschaft. Je ontvangt dus geen jaarlijkse factuur meer. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee naar de afspraak bij het KvK!

Het is zover, je eigen massagepraktijk!

Als je je hebt ingeschreven bij de KvK zijn er natuurlijk nog een hoop dingen te bepalen en regelen. Zoals een eigen website, het opzetten van social media rondom je massagepraktijk, bepalen van tarieven etc. etc. etc.

De meeste masseurs beginnen met klanten uit hun directe omgeving, vrienden, familie, kennissen. Zorg ervoor dat je wat mooie recensies kunt noteren van je klanten en gebruik deze op je website en social media. Door te starten met mensen uit je directe omgeving start de mond-tot-mond reclame ook, zorg dat mensen over je praten!

Eigen massagepraktijk

Benodigdheden praktijk

Ga je in een praktijk aan huis werken? Zorg ervoor dat je behandelkamer er professioneel uitziet en dat je behandelkamer ook echt alleen je behandelkamer is en bij een massagepraktijk aan huis, geen opslag voor de strijkplank bijvoorbeeld. Denk aan een schone entree en toilet.

Bedenk met welke massage olie je wil gaan werken en hoeveel je daaraan kunt uitgeven. Schaf een goede massagetafel aan en laat je goed informeren hierover. Er zijn tegenwoordig vele soorten massagetafels te koop o.a. uit China met erg wisselende kwaliteit. Via je opleiding kun je wellicht een korting krijgen bij aankoop van een massagetafel.

Zorg voor een fijne omgeving om in te werken, schoon, aangename temperatuur etc. Achtergrond muziek kan een extra dimensie geven aan de massage maar geur en geluid mogen nooit opdringerig zijn.

Bepaal tarieven en openingstijden

De tarieven liggen in de massage-branche ver uit elkaar. Zorg ervoor dat je jezelf niet uit de markt prijst, maar bied je diensten ook niet te goedkoop aan.
Bekijk websites van massagepraktijken in de omgeving, een massage-behandeling in bijvoorbeeld het centrum van Alkmaar is vaak duurder dan een massage in een dorp.

Bepaal ook je openingstijden, hoeveel mensen wil je per dag behandelen? Het is ook verstandig om algemene voorwaarden op te zetten, wat doe je met laatkomers / afzeggingen?

Bepaal tarieven

Website en social media

Leg ook je gekozen domeinnaam vast op internet en maak een website om je massagepraktijk te promoten en je bekendheid te vergroten. Er zijn vele aanbieders te vinden op het internet om domeinnamen vast te leggen en websites te maken. Vermeld op je website altijd duidelijk je regio, wat is je werkgebied? Zoekopdrachten zijn vaak lokaal.

Ook kun je je facebook-bedrijfspagina opzetten! Je kunt ook gebruik maken van andere social media zoals Twitter of Linkedin. Dit zijn kosteloze manieren om je doelgroep te bereiken.

Social media

ATS-cursisten over het hebben van een eigen massagepraktijk

In dit deel laten we 2 cursisten aan het woord, zij hebben inmiddels een eigen massagepraktijk opgestart na het volgen van een of meerdere opleidingen bij ATS opleidingen.

Cursist: Mariëtte Conijn – Massagepraktijk Sportmassage Motio

Het ontstaan van massagepraktijk Sportmassage Motio
Eind 2015 ben ik begonnen met mijn eigen massage praktijk  aan huis naast mijn werk als verpleegkundige.

De basis is al ruim 25 jaar geleden gelegd toen ik de opleiding ontspanningsmassage  bij ATS gevolgd heb( toen nog in  Noord -Scharwoude ), in begin 2013 ben ik op nieuw met ATS in contact gekomen door  een bezoek aan hun open dagen. Mijn interesse lag toen bij de opleiding medical taping, omdat  dit veel gebruikt werd door de schaats en skeeler selecties die ik toen wel begeleidde en ik dit zelf nog niet kon uitvoeren.

Sportmassage motio

Door het enthousiasme van docenten Claire , Theo en Mark heb ik mij op gegeven voor de opleiding sportmassage en deze heb ik met onze leuke groep afgerond in  juni 2014, ondertussen had ik ook al de 3 daagse opleiding medical taping  gedaan. Daarna heb ik de  opleiding Triggerpoint massage  gevolgd en de workshops  Hotstone massage, basis stoel massage en  de workshop natuurlijke oplossingen bij nek- hoofd en schouder pijn.

Met al deze op gedane kennis ben ik mijn eigen praktijk gestart en begeleid ik een skeeler team dat zo wel nationaal als internationaal op hoog niveau mee doet. Maar ook mensen die niet sporten vinden het heerlijk om een massage te krijgen ter ontspanning of om behandeld te worden bij klachten van spieren of gewrichten (  o.a.met  tape). In de toekomst wil ik graag nog verder bij leren bijvoorbeeld de cursus Cuppingmassage en een uitbreiding van de stoel massage.

sportmassage motio 2

Zelf vind ik het ook  heerlijk om gemasseerd te worden en daarom  behandelen  een vriendin die ook een eigen praktijk heeft en ikzelf elkaar elke maand  minimaal 1 keer en leren zo ook weer van elkaar.

 Cursist: Renate Broers-Postma – Massagepraktijk Opmeer

In 2013 werden mijn kinderen wat groter en kwam er ruimte om te gaan bedenken aan wat ikzelf nou verder wil. Na veel denken, googlen en onderzoek viel mijn keus op de opleiding ontspanningsmassage van ATS, deze opleiding is wat serieuzer als dat wat ik bij andere aanbieders in de regio vond (bijv 10 lesjes).. Wat heb ik genoten van deze opleiding, fijne mensen ontmoet en veel geleerd ,ik had echt het gevoel dat ik een leuke hobby gevonden had. Maar het kriebelde…ik was nog niet klaar…na veel wikken en wegen toch de sprong gewaagd en me aangemeld voor de opleiding sportmassage en verzorging uiteraard bij ATS want dat voelde inmiddels als een warm bad. Het was voor mij een zware cursus, voornamelijk de theorie is erg veel, vele studie uurtjes zijn er in gestoken. Al tijdens de cursus kwam er voor mij de mogelijkheid om een ruimte te huren voor 1 avond in de week, deze kon ik niet laten lopen dus een inschrijving KVK en mijn eigen praktijk was al snel een feit. Vreselijk spannend natuurlijk, maar soms overkomen dingen je gewoon. Na het diploma tot Sportmasseur nog een aantal kortere cursussen gevolgd oa Triggerpoint, hydromassage, hotstone, en inleiding in de stoelmassage uiteraard allemaal bij ATS. Nu in 2016 is mijn praktijk uitgegroeid naar een eigen kamer in een verzamelgebouw.

Ik merkte al snel dat het toch belangrijk is om flexibel te zijn, dat ben ik nu omdat ik zelf kan indelen wanneer ik werk. De klanten die ik aantrek zijn voornamelijk mensen die in hun werkzame leven last hebben van kwaaltjes, wat minder (helaas) de mensen die puur een ontspanning zoeken. Ik geloof dat je altijd moet blijven leren en niet vast moet roesten in wat je doet, een volgende cursus staat ook alweer gepland, uit elke cursus haal je weer nieuwe dingen, die je in je werk gebruiken kan, zo blijf je groeien.

massage praktijk renate broers-postma

MassagePraktijk Renate Broers-Postma
www.massage-opmeer.nl

Wil je deze blog als e-book opslaan om later nog eens terug te lezen?
Download het e-book
e-book eigen massagepraktijk

Heb jij tips voor het starten van een eigen massagepraktijk?
Laat je reactie achter!

  • Bronvermelding
  • Ondernemingsplan: http://www.ondernemersplein.nl/artikel/het-ondernemingsplan/ (onderdeel van KVK)
  • Aanmelding KVK: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven
  • Informatie starten eigen bedrijf: https://www.kvk.nl/download/KvK_Brochure%20Parttime%20ondernemen_tcm109-418664.pdf
Reactie plaatsen
Massage Opleidingen

OPLEIDINGEN

Duur: cursusjaar van september tot april/mei

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.

Massage cursussen

CURSUSSEN

Duur: maximaal 6 lessen

Wil je je massagetechnieken uitbreiden en/of je huidige kennis verbreden? Volg dan een massagecursus bij ATS massage opleidingen.

Massage workshops

WORKSHOPS

Duur: maximaal 1 lesdag

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.