Examenstress? Eet bananen! En nog 6 tips om je examens goed te starten
Moet je binnenkort examen doen? En heb je wat examenstress, eet bananen!
In deze blog geven we je 7 tips om je examen goed te starten.
Binnenkort hebben veel van onze cursisten praktijk- en theorie-examens.
Heb jij ook tips? Laat gerust een reactie achter en deel je tips met medecursisten!
Tip 1: Goede voorbereding
Er is geen betere garantie op succes dan een goede voorbereiding!
Sommigen zeggen wel eens ‘Maar het komt op het examen aan, want daar blijkt pas of je het kent‘. Wie daar in gelooft maakt zichzelf nodeloos zorgen. Al veel eerder is in vele toetsen gebleken hoe je er voor staat. Die kennis kan niet zomaar verdwijnen. Al eens meegemaakt dat je s’morgens wakker werd en al je kennis uit je hoofd was weggesijpeld en op je kussen lag? Het examen zelf is onderdeel van een lang proces van voorbereiden en toetsing of je de stof goed genoeg kent. Je moet na veel oefenen gewoon een lastig kunstje vertonen en laten zien dat je de lesstof/praktijk beheerst.
Het kan in een black-out wel voorkomen dat deze kennis tijdelijk niet toegankelijk is. Daar is het volgende aan te doen. Blijf nooit krampachtig doorzoeken, want dat versterkt de blokkering. Ga naar de volgende opgave, pauzeer even, ga naar de WC, eet en drink wat. Als je goed bent voorbereid, dan komt het vanzelf wel terug.
TIP 2: Examenstress? Eet bananen!
Je zult wel denken, bananen? Je leest het goed, bananen. Het is geen fabeltje, een banaan eten helpt echt. In banaan zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Bananen zijn goedkoop en zonder risico’s dus baat het niet dan schaadt het ook niet! Er is onderzocht dat je het beste 2 uur van te voren een / twee bananen kan eten.
Drink geen energiedrankjes, hier krijg je juist een dip van! Voor een half uurtje voelt het lekker, maar daarna komt de dip.
Nog meer eet-tips:
– Kauwgom/pepermunt: helpt je concentreren
– Vis: stimuleert je hersenen
– Thee: helpt ontspannen (niet teveel anders moet je steeds plassen tijdens je examen
Tip 3: Ga optijd naar bed
Waarschijnlijk voor de meeste mensen een logische stap voor het examen. Maar er zijn ook stresskippen die gaan leren, tot diep in de nacht. Dit is niet aan te raden, wist je dat je de geleerde stof pas goed opslaat en verwerkt als je slaapt?
Probeer je te ontspannen de avond voor je examen. Neem een lekker warm bad, ga lekker sporten of doe iets anders waar je van ontspant. Ga op een normale tijd naar bed, niet extra vroeg, de kans is groot dat je dan gaat liggen piekeren.
Tip 4: Neem de tijd voor je eetmomenten
Moet je vroeg op voor je examen? Sla je ontbijt niet over! Zet je wekker ruim van te voren en neem de tijd voor je ontbijt. Zorg dat je een goede basis legt, eet langzame koolhydraten (bruin brood, yoghurt/kwark, muesli (geen cruesli), havermout).
Tip 5: Je eerste ingeving is meestal de juiste
- Raak niet in paniek als je de vraag niet meteen weet, lees de vraag nog eens. Blijf niet hangen bij de vraag die je niet weet. Ga naar de volgende en kom terug bij die vraag als je nog tijd over hebt. Grote kans dat het juiste antwoord toch nog binnenkomt.
- Probeer bij multiple choice vragen eerst het antwoord zelf te verzinnen voordat je naar de antwoordmogelijkheden kijkt.
- Controleer alles als je klaar bent, het zou zonde zijn als je een vraag vergeet.
- Je eerste ingeving is meestal de juiste (ook bewezen), bij het veranderen van de vraag is de wijziging vaak fout.
Tip 6: Wissel van leerplek (theorie)
Het klinkt gek, maar wissel eens van studieplek. Dus niet elke avond boven hetzelfde bureau hangen, maar ga ook eens buiten in een hangmat liggen of verhuis naar de bibliotheek. Volgens onderzoek naar de beste studiemethoden is het beter om korte tijd achter elkaar te leren en regelmatig van plek te veranderen. Dan onthoud je de informatie beter.
Tip 7: Wees niet bang voor je examinator
Bij een prakijk examen heb je te maken met een examinator. Hij of zij is ook gewoon een mens, en is er niet op uit om je te laten zakken.
Kortom: Spanning is helemaal niet verkeerd!
Realiseer je dat een beetje spanning normaal is, iedereen heeft hier in zekere mate last van. Deze spanning zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk alerter bent en is dus (in de meeste gevallen) beter voor je prestaties.