arrow_drop_up arrow_drop_down
Cursus triggerpointmassage

Kennismakings-workshop: segmentale verschijnselen

Ben je benieuwd naar dit onderwerp?

Volg deze kennismakings-workshop! 

Bekijk datum
 • Een aandoening van een intern orgaan kan zich weerspiegelen aan het lichaamsoppervlak. Dat het hart pijnklachten kan geven in de linkerschouder- en arm is algemeen bekend. En menstruatieklachten gaan vaak gepaard met pijn in de onderrug, ook dit is algemeen bekend.

   

  Zo is ieder orgaan via reflexen verbonden met:

  • een bepaald spiergebied (myotomen),
  • een bepaald huidgebied (dermatomen)
  • bepaalde kapsels/banden/botten (sclerotomen).

  Het ruggenmerg is opgebouwd uit schijfjes of segmenten en via deze segmenten zijn de relaties bepaald tussen organen en lichaamsoppervlak en spreekt men van ‘segmentale relaties’.   Zo ontstaan de ‘segmentale verschijnselen’: de aan de oppervlakte zichtbare en vaak ook voelbare verschijnselen, bijvoorbeeld hypertonie van een spier of een koud aanvoelend huidgebied. Deze veranderingen kunnen door de onderzoeker waargenomen worden (objectief) maar zeker ook door de cliënt (subjectief). De basis voor deze segmentale relaties wordt al gelegd tijdens de embryonale fase! In die fase worden verbindingen gelegd welke gedurende de rest van het leven blijven bestaan en er voor zorgen dat structuren, welke anatomisch ver van elkaar zijn verwijderd, via het zenuwstelsel toch met elkaar verbonden zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is een blaasontsteking gepaard gaande met kuitkrampen en koude voeten.

  Kennis ten aanzien van segmentale relaties is relevant voor iedereen die therapeutisch werkzaam is en het fysieke lichaam als aangrijpingspunt heeft. Dit lijkt een beetje flauw, omdat dit dus een zeer grote groep betreft! En toch is het waar: kennis van segmentale relaties is in de professionele dagelijkse praktijk belangrijk voor fysio/manueel therapeuten, acupuncturisten en masseurs. Het vraagt wel een instelling van de behandelaar in de zin van ‘wat verder willen kijken dan zijn of haar neus lang is’. Willen weten waarom jouw therapie werkt -of juist niet!- verklaard vanuit regulier medische hoek. Daarmee wordt het ook makkelijker te communiceren met bijvoorbeeld fysiotherapeuten en (huis)artsen.


  Tijdens deze middag maak je kennis met het onderwerp segmentale verschijnselen en wat dit voor jouw therapie kan betekenen!

  Onderwerpen

  De kennismakings-workshop bestaat uit 2 lesuren.


  Theorie

   Hoe chronische maagklachten lage rugpijn kunnen veroorzaken:
   • projectie van de maag op het ruggenmerg
   • segmentale relaties van de maag: dermatomen, myotomen en sclerotomen

  Praktijk

  • Dermatomen en myotomen op de rug lokaliseren 
  • Behandelen d.m.v. massage

  Vooropleiding vereist

  Voor de kennismakings-workshop is een vooropleiding 

  vereist, minimaal niveau: MBO anatomie/fysiologie, sportmassage


  Na deze kennismakings-workshop kun je een vervolg cursus starten bij ATS. Deze cursus zal uit 14 lesmiddagen van 3 uur bestaan.

  Datum

  Vrijdag 18 september 2020

  Kosten kennismakingsmiddag

  €10,-

  Tijden

  Van 14:00 tot 17:00

  Locatie

  Vennewaard 201| 1824 KH | Alkmaar

  Verder nog vragen?

  Marina

  Dudink-Vis

  Neem contact met ons op!

  Heb je vragen en/of wil je meer weten over de cursus? Wij zijn elke werkdag van 9:00 tot 17:00 bereikbaar voor elke vraag!


  Je kunt altijd contact met ons opnemen per:

  - Email: info@atsopleidingen.nl

  - Telefoon: 0226 - 754 277

  - Of via de chat-functie (rechtsonderin op deze pagina)

  Koekje erbij?