arrow_drop_up arrow_drop_down
14 maart 2016 

Sportmassage: anatomie leren, tips en methodes

Volg je de opleiding sportmassage OF wil je een opleiding sportmassage gaan volgen? Dan moet je natuurlijk anatomie leren! Hoe kun je het beste de anatomie en fysiologie (theorie) leren naast de standaard lesuren van de opleiding sportmassage? Dan heb je misschien wat aan deze blog!

We zullen verschillende leer methodes in deze blog uitlichten en tips geven om de anatomie en fysiologie (theorie) te leren. Ook is deze blog handig en bruikbaar als je een andere opleiding volgt natuurlijk! Eigenlijk is deze blog toepasbaar voor iedereen die bezig is met een opleiding en aan het “leren” is geslagen! We benoemen in deze blog vooral de opleiding sportmassage omdat dit een redelijk zwaar belastende opleiding is waar veel theorie geleerd moet worden naast de praktijk.

Sportmassage: anatomie leren, tips en methodes

Binnenkort staan de theorie-examens alweer op het programma. Veel cursisten vinden de theorie het meest lastige onderdeel, hoe onthoudt je alle Latijnse benamingen bijvoorbeeld? Of heb jij meer moeite met lange stukken tekst in lesstof. Vaak zit er een stuk logica in wat je leert, hoe verder de lessen vorderen, hoe meer de puzzel compleet wordt!  Ook moet je natuurlijk voldoende tijd inplannen om thuis lesstof te leren.

Inhoudsopgave

 1. Hoe kun je het beste leren?
 2. Basis tips, starten met leren
 3. Wat is het beste moment om te leren
 4. Hoe kun je het beste theorie lezen
 5. Hoe kan je het beste woordjes of begrippen leren? Tips en technieken
 6. Tips boeken ter ondersteuning van het leerproces
 7. Online leer-mogelijkheden
 8. Opleiding sportmassage studiebelasting
 9. E-book sportmassage opleiding
 10. Heb jij andere interessante tips?

Hoe kun je het beste (anatomie) leren?

De vraag der vragen, hoe kun je het beste leren, hier is natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Ten eerste raden we je een goede opleiding aan met voldoende ondersteuning van docenten bij zowel de theorie-lessen als de praktijk-lessen. Er zijn daarnaast heel veel tips & tricks om jou de goede kant op te helpen. In de loop van deze blog geven we je wat tips mee om je examen met een zo goed mogelijk cijfer te behalen en dat waardevolle diploma in ontvangst te kunnen nemen!

Basis tips, starten met leren

Basis tips, starten met leren!

Om te beginnen eerst wat basis tips om goed te starten met leren. De basis moet natuurlijk goed zijn wil alles goed bij “je blijven hangen”!

Zorg dat je goed slaapt. zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon & stimuleer je bloedsomloop!

Tip 1:  Slaap voldoende
Slaap is belangrijk, tijdens het slapen rust je uit en het geeft je de volgende dag energie om aan een nieuwe dag te beginnen. Het is al lange tijd bekend dat slaap belangrijk is voor je geheugen. In je slaap hersteld je geheugen zich. Uit recente rapporten is gebleken dat er tijdens bepaalde slaapfases nieuwe verbindingen (synapsen) tussen hersencellen worden gebouwd! Slapen heeft een positief effect op het geheugen! Aangeraden wordt 7 – 8 uur slaap per nach, als is dit natuurlijk voor iedereen verschillend!

Synaps

Een synaps is een speciaal gebied waar zenuwcellen met elkaar in contact staan, dit is een overgangsplaats van de ene zenuw naar de andere

Tip 2: Vocht & voeding!
Vergeet niet voldoende water te drinken! Zet tijdens het studeren een glas water naast je neer, dit helpt je om je concentratie op peil te houden!  Zorg er ook voor dat je goed eet, zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Uit onderzoeken is gebleken dat langzaam verterende voeding het beste werkt in combinatie met leren. Vermijd koffie, alcohol, grote hoeveelheden suikers!

Tip 3: Bloedsomloop stimuleren
Stimuleer de bloedsomloop door te sporten, wandelen, hardlopen of iets anders waardoor je bloedsomloop goed op gang komt. Dit stimuleert ook de bloedtoevoer naar de hersenen! Doe een fijne work-out voordat je je leer-sessie begint bijvoorbeeld.

Stimuleer de bloedsomloop

Tip 4: Goede leerplek
Zorg voor een goede leerplek. Maak gebruik van een bureau of tafel met voldoende ruimte en licht. Zet de televisie uit, leg je telefoon even weg, zorg voor zo min mogelijk afleiding. Vind je stilte tijdens leren niet fijn? Luister dan naar instrumentale of klassieke muziek (zang leid af)!


spotify muziek lijstKlik hier voor een playlist in spotify met instrumentele (gitaar) muziek, lekker rustig en het leidt niet af!


Tip 5: Plan tijd in, zet het in je agenda! 

Pak je agenda en plan tijd in om te gaan leren, ga er echt voor zitten, maak er tijd voor vrij. Is jou “favoriete” leermoment bijvoorbeeld zaterdagochtend vroeg, houdt die ochtend dan vrij. Andere mensen vinden een ander tijdstip misschien prettig, kies het tijdstip wat voor jou het meest prettig is. Neem in je planning ook op WAT je WANNEER aanpakt, zo deel je het een beetje op voor jezelf, als je alles in 1  dag of in een paar dagen wil leren gaat dat niet! De meeste mensen leren over het algemeen beter als ze het geleidelijk aan aanpakken, urenlang blokken is slechts een geheugensteun voor de korte termijn. Splits de “berg” op in kleine deeltjes!   Maak eventueel een to–do lijst bij je planning, zodat je dat af kunt vinken. Studeer niet te lang achter elkaar. Neem na 3 kwartier even een korte pauze van 10 minuten.  Office heeft een handige planner gemaakt voor in het programma Word!

word weekplanner Download weekplanner of Download maand-planner

 

Tip 6: Leer theorie OOK met je mede cursist(en)
Maak een leer-feedback-groepje met je mede cursisten. Voor theorie hoor ik je denken? Ja, voor theorie! Voor veel mensen werk het prima om samen te werken, je krijgt feedback van elkaar en kunt hieronder andere inzichten krijgen over bepaalde onderwerpen. Je kunt elkaar als klankbord gebruiken!

Wat is het beste moment om te leren?

Zoals eerder genoemd in deze blog, maak een planning. De meest gemaakte fout is te lang achter elkaar studeren, met afleiding door een mobiele telefoon/televisie of andere afleidingen. Je frustreert jezelf alleen maar als je uren lang bezig bent en er blijft veel minder “hangen” dan dat je had gehoopt.

Studeer slim: Wanneer je gaat leren, doe dit op een gerichte manier, vermijd elke vorm van afleiding!

Uit onderzoeken is gebleken dat je hersenen op bepaalde momenten van een dag actiever zijn dan op andere momenten. Vaak is dit (bij een goed dag-nacht-ritme) in de ochtend vlak na het opstaan en in de avond zo’n 2 uur na het avondeten. Let er wel op dat je niet te moe bent in de avond als je bijvoorbeeld een drukke dag hebt gehad. Vlak na het eten heb je ook een dipje!

Hoe kun je het beste theorie lezen?

Heb je een dik leerboek, waarvan je denkt, hoe krijg ik dat allemaal in mijn hoofd??? Herkenbaar! Vaak lees je iets en dan ben je aan het eind van de pagina alweer vergeten wat je aan het begin van de pagina hebt gelezen. Hierbij wat tips om dit te voorkomen en een oplossing hiervoor te zoeken.

Tip 1: Verdeel de lesstof in secties, oriënteer je voor je dat begint met lezen.
Door jezelf voor te bereiden op wat je gaat lezen ken je de structuur van de lesstof. Je weet wat je kan verwachten van de opbouw.

Theorie lezen

Tip 2: Actief lezen
Iets lezen om te leren is anders dan dat je een tijdschrift aan het lezen bent of een boek over een verre strandvakantie. Lees zo traag mogelijk, herhaal na elke paragraaf daarna in je hoofd wat je gelezen hebt (of zeg het hardop als dat beter werkt voor jou!), lees de paragraaf daarna nogmaals. De tekst meerdere malen doornemen helpt je geheugen te stimuleren.

Ga nu nog niet met markeerstiften aan de slag. Concentreer je op deze manier van lezen en onthouden. Alles gelezen wat in je planning stond? Neem een korte pauze, maak een korte wandeling door het huis, neem een paar slokken water.

Lees dan de paragraaf nogmaals, maar nu gebruik je ook de markeerstiften.  Markeer niet teveel, alleen de belangrijkste woorden! Herhalen is helemaal niet saai, je merkt vaak zelfs dat je stukken niet echt opgeslagen hebt! Maak van je leerboek een werkboek!

Herhalen is helemaal niet saai, je merkt vaak zelfs dat je stukken gemist hebt!

Tip 3: Alles gelezen? Maak een samenvatting
Maak een samenvatting na elk hoofdstuk, of als deze te groot is per paragraaf. Ga niet in 1 dag alleen maar een samenvatting maken over een heel boek, dat is te veel en de meer dan de helft zal niet echt blijven “hangen” in je hoofd. Aan te raden is om na het “actief lezen” je samenvatting te maken. Zo herhaal je alle belangrijke onderdelen nogmaals, ga hierna door naar het volgende hoofdstuk.

Maak je geen zorgen als je moeite hebt met bepaalde stukken tekst, blijf gewoon lezen en herhalen in je eigen tempo, als je gestrest raakt, neem dan een pauze! Stress zorg ervoor dat je lichaam in de overlevingsstand gaat, alle energie gaat dan naar je spieren en lagere hersenfuncties! Als je je leersessies zorgvuldig gepland hebt, hoef je niet in de stress te raken, neem de tijd!

Hoe kan ik het beste leren

Hoe kan je het beste woordjes of begrippen leren? Tips en technieken!

Woordjes of korte begrippen leren, hoe kun je dat nu het beste doen? Bij ons opleidingsinstituut gaan cursisten vaak Latijnse begrippen/woorden leren.  Zoals:

 • Schedel > Cranium
 • Sleutelbeen > Clavicula
 • Rib > Costa
 • Heupbeen > Os coxae
 • Enzovoorts……

Dit is natuurlijk nog een eenvoudig voorbeeld, het is vaak de hoeveelheid/ omvang van begrippen waar veel mensen problemen mee hebben. Hierbij wat tips & hulpmiddelen op een rijtje om zulke woordjes / korte begrippen beter te leren onthouden!

Tip 1: WRTS
Overhoor jezelf via WRTS, WRTS is een website/tool om woorden/begrippen-lijsten aan te maken en hierna kun je jezelf overhoren! Je kunt via WRTS tot 10 lijsten gratis aanmaken. Wij hebben reeds wat lijsten beschikbaar staan op ons account, moet je anatomie begrippen leren?  Druk op het WRTS logo voor kant en klare lijsten op het account van ATS, deze kun je importeren naar je eigen account (deze kun je aanmaken bij WRTS)!

wrts

Overhoren is vaak een goede manier om te testen of je de lesstof beheerst, maar ook om begrippen/woorden te herhalen zodat je ze daarna beter weet te benoemen! Ook is het mogelijk om zelf lijsten aan te maken en te gebruiken natuurlijk! Maak dan een account aan bij WRTS. WRTS heeft ook een app voor op je telefoon, zodat je jezelf kunt overhoren op elke plek die je maar wil!

Tip 2: Flitskaartjes / flashcards
Maak flitskaartjes! Ook wel flashcards genoemd. Deze techniek is erg effectief. Een flitskaart is een vraag-antwoord kaartje met aan de ene kant een woord of vraag en aan de andere kant het antwoord. Of aan de ene kant een woord/begrip en aan de andere kant de vertaling of betekenis.

Deze kaartjes kun je maken door uit papier strookjes of vierkantjes te knippen, zo ben je gelijk actief en creatief bezig met de lesstof. Heb je een stapeltje kaartjes gemaakt, start dan met de vraag, bedenk het antwoord van de vraag in je hoofd en keer dan het kaartje om, heb je het goed ? Leg het kaartje opzij! Heb je het fout? Houdt het kaartje dan in het stapeltje zodat je deze nog een keer krijgt, zo blijft het beter in je hoofd zitten. Dit kun je natuurlijk zo vaak herhalen als je zelf wilt!

Blijf je die paar kaartjes telkens maar weer fout doen, probeer dan eens een andere vraagstelling (maak een nieuw kaartje) of hang dit kaartje op een plek waar je vaak komt.
Op de voordeur, een kast waar je vaak voorbijkomt of op de wc 🙂 Lees het kaartje elke keer als je langskomt!
Flashcards ATS

We kunnen ons voorstellen dat je kaartjes maken te veel werk vind en deze klus uitstelt. Geen zorgen, we maken het je makkelijker: we hebben alvast 2 word-templates voor je gemaakt zodat je de opzet alvast hebt, alleen nog maar even afdrukken en de tekst erop schrijven!

word weekplannerFlashcards klein + Flashcards groot

De flashcards zijn in de word-templates al zo gemaakt dat uitknippen zo makkelijk mogelijk is met zo min mogelijk knip-acties (vakjes tegen elkaar aan)! Wij werken zelf vaak met een papier-snijder, deze zijn voor een aantrekkelijke prijs in veel winkels te krijgen, je maakt er vaker gebruik van dan je denkt.

Er zijn ook veel apps beschikbaar voor op je telefoon op tablet! Zet na het installeren van de app natuurlijk wel je telefoon/tablet op vliegtuigstand!!! OF zet je internetverbinding uit, anders zie je natuurlijk al die leuke facebook – meldingen weer voorbij komen!

Een tip: de app Flashcardsmaker : Android app of de Apple app
De website Quizlet is ook een aanrader!

Tip 3: Mnemotechniek
Ergens een afkorting / ezelsbruggetje van maken is een onderdeel van Mnemotechniek.  Een ezelsbruggetje klinkt kinderachtig, maar het helpt echt! Of maak een liedje/rijmpje op een stukje tekst die maar niet blijft hangen. Pas visualisatie toe aan wat je leest!

Ezelsbruggetje over het aantal wervels (anatomie):
Het aantal nekwervels van de mens zijn er net zoveel als de dagen van de week, zeven! Het aantal borstwervels zijn er net zoveel als de maanden van het jaar, twaalf! Het aantal lendenwervels houdt je over als je 12-7 doet, vijf!

Tip 4: Neem jezelf op als je tekst voorleest
Het opnemen van tekst is een goede manier om tekst beter kunnen onthouden. Luister de opname terug tijdens alledaagse dingen zoals bij het uitlaten van de hond, het huishouden en dergelijke. Heb je een smartphone? Vaak zit er een opname functie op deze telefoons! Het werkt natuurlijk minder goed als je een heel boek in gaat spreken, misschien kun je je gemaakte samenvatting in spreken?

Tip 5: Mindmappen!
Mindmappen is een manier van aantekeningen maken. Het gaat vooral om de combinatie van schrijven en tekenen. Door een mindmap te maken maak je een goed overzicht van de stof en kan het je helpen om het een en ander beter te onthouden. Weet je hoe dit komt? Omdat je andere hersenhelft ook ingeschakeld word! Bij mindmappen maak je gebruik van lijnen, symbolen, woorden, kleuren en eventueel afbeeldingen. Je maakt het visueel voor jezelf.

Een mind map is een soort kaart buiten je hoofd over wat er gaande is in je hoofd! (alle lesstof die je goed wilt onthouden!)

Let op: houd het eenvoudig en overzichtelijk. De beste manier is je pen, kleurpotloden en een geo-driekhoek pakken en een a4-tje. En aan de gang. Er bestaan ook talloze apps en hulpprogramma’s om een mindmap te maken. Meestal word er 1 afbeelding / foto / onderwerp centraal gesteld met daaraan “vertakkingen” waardoor je een soort structuur krijgt.

Hoe zit het nu met je hersenhelften, welke gebruik het meeste tijdens “standaard” leren? Je meest dominante hersenhelft tijdens leren is de linkerhersenhelft. Je linker hersenhelft regelt vooral verbale zaken zoals taal, woorden, details, nummers, analyse en logica. De rechterhersenhelft regelt vooral non-verbale zaken zoals ritme, kleur, muziek, ruimtelijk, emotie, verbeelding. Als je jezelf traint om de linker- en rechterhersenhelft te gebruiken tijdens het studeren, dan maak je veel beter en effectiever gebruik van je hersenen! Hierdoor kun je sneller opnemen en informatie verwerken maar ook beter onthouden. Schakel die 2 hersenhelften dus in en maak gebruik van de voordelen.

Hoe zet je een mindmap op?

 • Schrijf het kernwoord waar je aantekeningen over wil maken in het midden van een a4’tje
 • Voor elk woord wat je daaraan linkt, trek je een lijn vanaf je kernwoord richting de buitenrand van het a4’tje
 • Als je een woord of concept bedankt, wat aan het einde van de andere woorden linkt, trek je vanaf dat woord weer een nieuwe lijn en schrijf je het nieuwste woord net boven die lijn.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het echt niet! Wees creatief!
Tony Buzan is de bedenker van Mind Mappen, zie de video hieronder voor een uitgebreide uitleg over mind mapping!

 

Op deze website kun je een aantal gratis pogramma’s vinden om een mindmap te maken: Gratis software mind mappen

Aanrader: Mindmup! (gratis)

Tip 7: Cornell – methode voor aantekeningen
Dr Walter Pauk van de Cornell Universiteit heeft de Cornelll-methode bedacht. Deze methode is ontstaan in de jaren ’50 en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt op scholen. Het systeem helpt je vooral om aantekeningen beter te organiseren zodat je het erna beter kan lezen, zodat je niet 1 grote lap met tekst hebt die je daarna toch niet meer leest! (wat vaak met samenvatten gebeurd)

De opzet van deze methode is simpel. Wij hebben het word-document al voor je gemaakt! Zet een hoofd onderwerp neer aan de bovenkant van de pagina. De pagina wordt daarna verdeelt in 2 kolommen, de linkerkolom is smal hier zet je je sub onderwerp neer. In de rechterkolom zet je de omschrijving of je aantekeningen neer van het betreffende onderwerp. Onderaan de pagina maak je een korte samenvatting van de pagina.

Word cornell methode

 

Template Cornell – methode

 

 

Wil je liever niet op een computer werken? Je kunt deze methode ook goed toepassen op een notitieblok uiteraard! Vind je mind mappen te ingewikkeld, dan is dit ook een goede oplossing, gebruik naast geschreven tekst ook kleuren of teken een passend plaatje erbij.

 

“The true art of memory is the art of attention” Samuel Johnson

Tips boeken ter ondersteuning van het leerproces

Bij de opleiding sportmassage maken wij gebruik van eigen lesstof (losbladig systeem) deze zijn precies afgestemd op de eind- en toetstermen voor het examen. Daarnaast verstrekken wij naast onze eigen lesstof de sesam anatomie gids (bewegingsapparaat), een handzaam boekje welke als naslagwerk gebruikt kan worden.  Er zijn natuurlijk vele anatomie atlassen te krijgen, hierbij lichten we een paar waardevolle boeken uit.

Tip 1: Sobotta Atlas
De sobotta atlas is een heel mooi opgezet boek, er zijn verschillende delen verkrijgbaar. Deel 1 bestaat uit Algemene anatomie en het bewegingsapparaat.
ISBN 9789031390366

Tip 2: Prometheus atlas
Nog een aanrader: Prometheus Anatomische Atlas, ook van dit boek zijn er meerdere delen verkrijgbaar. In deze atlas zijn de afbeeldingen die gebruikt zijn erg mooi opgezet en duidelijk!
ISBN 9789036815383

prometheus atlas

Tip 3: Anatomie kleurboek
Eerder in de blog hebben we natuurlijk het visueel maken van lesstof al besproken, daarom is dit anatomie kleurboek erg leuk, het klinkt misschien kinderachtig, maar het is best leuk opgezet!
ISBN 9789089986191

anatomie kleurboek

Online leer-mogelijkheden

Er zijn heel veel mogelijkheden tot “online leren”. Wij raden onze cursisten altijd aan om naast de lesstof van de opleiding te googlen naar afbeeldingen van de onderwerpen of apps te zoeken welke mooi aansluiten op de lesstof. Volg je een opleiding bij ATS opleidingen zoals de sportmassage opleiding bijvoorbeeld? Voor onze cursisten is er een online leeromgeving beschikbaar met powerpoints uit de theorie-lessen, video’s van alle praktijk handelingen en oefentoetsen.

ONLINE LEEROMGEVING SPORTMASSAGE
Online leeromgeving sportmassage

Hierbij nog wat extra tips voor online leermogelijkheden!

Tip 1: Bodyquiz
Bodyquiz is een interactieve website, op deze website, de naam zegt het al, kun je een quiz doen. Er is een quiz over de botten en een over de spieren. Er wordt op deze website gewerkt met plaatjes, een bepaald deel van het lichaam licht op, je moet dan de juiste benaming kiezen.

Opleiding MBO anatomie en fysiologie

Tip 2: Oefentoetsen
Via de website Anatomie online kun je een aantal leuke oefentoetsen doen. Er zijn zelfs veel verschillende onderwerpen zoals: celbouw, weefsels, mobiliteit, huid, zintuigen, spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en zenuwstelsel. Er staan oefentoetsen op maar ook kant en klare flashcards. Veel van deze onderwerpen komen in de opleiding sportmassage en de opleiding MBO anatomie en fysiologie aan bod. En sommige onderdelen ook bij de opleidingen: ontspanningsmassage, voetreflexmassage en oosterse filosofie en massage

Tip 3: Digitaal lichaam

Via de website Digital Human kun je heel uitgebreid het menselijk lichaam bekijken. Bekijk spieren, het skelet en nog veel meer. Deze website is heel uitgebreid, een deel van deze website is gratis, maar voor de uitgebreide versie moet betaald worden! Ook van deze website bestaat er een app! Er zijn natuurlijk heel veel soorten van deze apps en websites beschikbaar.

Nog een aanrader is de website & app van Visible Body, heel erg waardevol! Deze app is helaas niet gratis te gebruiken maar als je echt een goede app zoekt dan is dit er zeker een om te onthouden!

 

Theorie leren - ATS massage opleidingen

Opleiding sportmassage: studiebelasting

De opleiding sportmassage bestaat uit veel lesstof, de opleiding sportmassage bestaat uit 1 cursusjaar, binnen dit cursusjaar moet er in een korte tijd veel geleerd worden. Bij ATS zijn we van mening dat de opleiding sportmassage geen “thuis-studie” kan zijn, omdat de theorie veel levendiger gemaakt kan worden dan alleen maar leren uit een boek. Door de theorie-lessen leer je verbanden leggen tussen alle lesstof, dat gebeurd natuurlijk niet binnen een paar lessen. Bij ATS worden er 52 lesuren aandacht besteed aan de vakken anatomie en fysiologie! Daarnaast is het nodig om minimaal 8 tot 12 uur per week te besteden aan het leren van de anatomie en fysiologie

De opleiding sportmassage bestaat natuurlijk ook uit een groot deel praktijk, zoals praktijk massage en verzorging (EHBSO: eerste hulp bij sport-ongevallen). Bij de praktijk massage worden er 54 lesuren aan massage lessen gegeven en 30 lesuren aan EHBSO. Ook hierom kan de opleiding geen thuis-studie zijn, praktijk lessen zoals massage kun je niet leren “uit-een-boekje”het is onder andere prettig als je feedback krijgt over de zojuist geleerde massagetechnieken, hoeveel druk geef je, is de hoek van de arm in orde, waar let je op etc. etc. etc. Ook letten onze docenten goed op de houding van de masseur zelf! Tijdens de opleiding sportmassage oefen je op je mede-cursist, zodat je zelf ook gemasseerd wordt en daardoor kunt ervaren hoe een massage-techniek voelt.

Het is dus een pittig maar leerzaam cursusjaar waarin veel geleerd wordt. Als er al een voorkennis is aan massage en/of anatomie/fysiologie dan wordt het natuurlijk minder belastend. Maar een vooropleiding is niet verplicht! Bij ATS start 90% van de sportmassage cursisten helemaal “blanco”. De overige 10% heeft al een massageopleiding gevolgd of al wat kennis over de theorie door eerdere opleidingen (bijvoorbeeld pedicures, verpleegkundigen of andere beroepen uit de zorg-sector).

Het docententeam van de opleiding sportmassage bestaat uit 8 docenten, zij gaan samen met jou aan de slag en stomen jou klaar voor het examen!

docenten sportmassage

Volg je de opleiding sportmassage bij ATS? Dan heb je toegang tot de online leeromgeving van ATS, waar al het naslagwerk van de opleiding te bekijken is zoals video’s van de praktijk handelingen en powerpoints van de theorie-lessen.

E-book sportmassage opleiding

Wil jij leren masseren en daarnaast zeer uitgebreide kennis opdoen over het menselijk lichaam? De opleiding sportmassage is dan erg geschikt. Ga je voor minder theorie (basis) en minder studiebelasting dan raden wij de opleiding ontspanningsmassage aan of de opleiding oosterse filosofie en massage. Voor de sportmassage is er een e-book beschikbaar. Klik op het e-book om te downloaden voor uitgebreide informatie over de opzet van de opleiding.e-book sportmassage

Heb jij andere interessante tips?

Heb jij tips voor andere cursisten, zoals een leerzame app, of een handige website?
Deel het met ons door te reageren op deze blog !

Interessant? Deel dit bericht op facebook via onderstaande buttons.

Marina - ATS opleidingen
Beste kussen 2020
Door

Beste kussen 2020

op 18 May 2020

Mijn favoriete leermethode is de Feynman techniek. Je probeert in eenvoudige taal het onderwerp aan een kind uit te leggen. Als dat niet lukt, weet je precies waar de gaten in je kennis zit. Marina, ik vind de tip om goed te slapen ook een goede. Slapen is gewoon belangrijk om kennis te herinneren en weg te schrijven op onze "hardeschijf". Ik sliep al een tijdje slecht. ‘s Ochtends werd ik wakker met pijn in mijn nek. Die zakte rond de lunch vaak weer weg. Wanneer je wakker wordt met nekpijn komt dit meestal omdat je op het verkeerde kussen hebt geslapen. Als zijslaper heb ik een best wel hoog kussen nodig. Het was een hele klus om een goed kussen te vinden. Het beste kussen is voor iedereen anders. Als je nekklachten hebt, raad ik je aan om veel kussens proef te liggen. Vaak kun je een kussen kopen en binnen 30 dagen kosteloos retourneren. Het beste kussen waarop ik ooit heb geslapen, is een traagschuim kussen. Koel, comfortabel en goed tegen mijn nekklachten.

Reactie plaatsen

Massage Opleidingen

OPLEIDINGEN

Duur: cursusjaar van september tot april/mei

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.

Massage cursussen

CURSUSSEN

Duur: maximaal 6 lessen

Wil je je massagetechnieken uitbreiden en/of je huidige kennis verbreden? Volg dan een massagecursus bij ATS massage opleidingen.

Massage workshops

WORKSHOPS

Duur: maximaal 1 lesdag

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Tracking - Open dagen hoorn-alkmaar" ----------------------------------------------------------------------------------------------
Koekje erbij?