Studiekosten aftrek verlengd tot 2020!
15 augustus 2018 

Studiekosten aftrek verlengd tot 2020!

UPDATE: 
Goed nieuws, de scholingsaftrek voor 2020 word nog behouden! Vanaf 2021 zal er een andere (minder gunstige) regeling zijn.

Het kabinet is van plan om de huidige fiscale aftrek van scholingsuitgaven vanaf 2021 om te vormen tot een gerichte uitgavenregeling.

——————————-

Aftrek studiekosten verdwijnt in 2021, profiteer dit jaar (2020) nog van de aftrek van studiekosten!

Volg je 1 of meerdere opleidingen bij ATS opleidingen voor je (toekomstige) beroep? Dan kun je een deel van je studiekosten terugkrijgen van de Belastingdienst! Uiteraard worden er door de Belastingdienst voorwaarden gesteld voor het gebruik van dit belastingvoordeel.

Het kabinetsvoornemen om de aftrek van de studiekosten af te schaffen, gaat nu hoogstwaarschijnlijk vanaf 2021 in. Start en betaal je een opleiding in 2018, dan kan je het belastingvoordeel nog wel toepassen. Met het nieuwe stelsel van studiefinanciering werd er al sterk bezuinigd op deze aftrekpost en eigenlijk wil het kabinet er helemaal van af!

Er komt waarschijnlijk wel een ander soort fiscale aftrek, maar het is niet duidelijk hoe dit zal gaan verlopen. In ieder geval zal het er niet op vooruit gaan.

Conclusie? 2018 (update: 2020) lijkt het laatste jaar te worden dat de aftrekpost voor studiekosten en scholingsuitgaven nog bestaat. Wil je gebruik maken van het belastingvoordeel, dan is het verstandig om de opleiding in deze tijd te starten.

Ben jij benieuwd naar jou belastingvoordeel op basis van de studiekosten? Uiteraard dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen om van het belastingvoordeel gebruik te maken, hier gaan we verder op in, in deze blog!

Stappenplan, hoe maak je gebruik van het belastingvoordeel:

1. De voorwaarden

  • Je kunt alleen de verplichte studiekosten aftrekken: in dit geval: het lesgeld van de opleiding.
  • Je mag studiekosten en andere scholingsuitgaven aftrekken onder de volgende voorwaarden:Zo mag je geen recht hebben op studiefinanciering. Je hebt dus geen lening of beurs bij DUO en je hebt geen OV-kaart. Zou je wel studiefinanciering kúnnen krijgen, maar heb je het niet aangevraagd? Dan mag je de studiekosten dus niet aftrekken.
  • Een andere voorwaarde is dat je je studiekosten zelf betaald. Krijg je de kosten deels vergoed? Dan tellen alleen de kosten mee die echt voor jouw rekening zijn.
  • Je totale opleidingskosten min eventuele vergoedingen zijn hoger dan de drempel van €250,-  (hier gaan we later in de blog op in) Het maximale bedrag per jaar is €15.000
  • Je moet een inkomen hebben als je gebruik wil maken van de studiekosten aftrek.
  • Verder moet je studie of opleiding voor je (toekomstige) beroep zijn of aansluiten. En het moet gaan om een leertraject. Dat wil zeggen dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht van bijvoorbeeld een leraar. (ATS opleidingen voldoet daar aan!) Sluit de studie op dit moment al aan bij je huidige beroep, dan is dat natuurlijk perfect. Dan hoef je niets extra’s te doen qua vastlegging bijvoorbeeld. Sluit de studie op dit moment niet aan bij je huidige beroep, maar wil je bijvoorbeeld wel een massagepraktijk opstarten of bij een sauna/sportclub etc. werken na het volgen van de opleiding? Zorg er dan voor dat je een dossier (met data erin) aanlegt waarin je vastlegt: wat het inhoudt, verdient, wat je moet regelen, eventuele sollicitaties of een poging tot starten (bedrijfplan, kvk bijvoorbeeld). Stel dat de belastingdienst je gaat controleren dan moet je natuurlijk wel kunnen aantonen dat je echt wat wil gaan doen na de opleiding.

2. Drempel studiekosten voordeel
Een voorwaarde is ook: je totale opleidingskosten min eventuele vergoedingen zijn hoger dan de drempel van €250,-  Zijn de opleidingskosten lager dan €250,- dan heeft het natuurlijk geen zin. Deze drempel geldt per persoon.  Dus stel het lesgeld is €1330,- (opleiding sportmassage) dan haal je daar de drempel van €250,- van af. (het maximaal aftrekbare bedrag is €15.000)

3. Berekenen belastingvoordeel
Goed, je zult nu vast denken: wowww veel informatie, maar geef niet op want dit levert je geld op! Nu gaan we concreet berekenen wat het voor jou oplevert. We nemen als voorbeeld de opleiding sportmassage het cursusgeld hiervan: €1330,-Tel alle aftrekbare kosten van de studie bij elkaar op: €1330,- (het gehele cursusgeld!)

Trek daar van af:
– de ontvangen vergoedingen (bijvoorbeeld een vergoeding van je werkgever)
– de drempel van €250,-

Dan komen we uit op €1080,- (jou aftrekpost) Krijg je dat nu helemaal terug? Nee! Dit is jou aftrekpost, let op, we gaan verder.Nu komt een inkomensafhankelijk stukje van de berekening. De belastingschaal waar jij in zit, bepaald namelijk de hoogte van het belastingvoordeel. Hier een schema: (het belastbaar inkomen is een verzamelinkomen)

Schijf 1 – belastbaar inkomen t/m €20.142 – percentage 36,55%
Schijf 2 – belastbaar inkomen t/m €33.994 – percentage 40,85%
Schijf 3 – belastbaar inkomen t/m €65.507 – percentage 40,85%
Schijf 3 – belastbaar inkomen meer dan €68.507 – percentage 51,95%

Stel dat jij een (verzamel)inkomen hebt van €20.143 dan zit je in schijf 2 en is 40,58% op jou van toepassing.

Kosten studie na alle aftrekken = €1080,- (jou aftrekpost, zie bovenstaand) dit bedrag delen we door de belastingschaal: €441,18 Dit bedrag is het bedrag wat jij terugkrijgt van de Belastingdienst.

Andere belastingschijf?
Belastingschijf 1 36,55% = €394,74
Belastingschijf 4 51,95% = €561,06

Ander kort voorbeeld, opleiding ontspanningsmassage:
Opleidingskosten: €795 – €250 (drempel) = €545 -> belastingschijf 3 = 40,85% = €222,63 belastingvoordeel!

4. Hoe regel ik het belastingvoordeel?
Dat is mooi meegenomen! Maar hoe regel je dat nu precies?
Als je je inschrijft voor een opleiding, ontvang je per post een factuur, bewaar deze factuur goed bij je administratie. (kwijt? geen probleem, we sturen je een kopie) Het gehele cursusbedrag dient voldaan te worden in 1 boekjaar (dus of 2019 of 2020!). (mag wel in termijnen indien gewenst!)

Als je zelf je jaar-aangifte gaat doen neem je de factuur van de opleiding mee in de aangifte. Heel simpel, 4 vakjes invullen en de teruggaaf wordt meegenomen in je aangifte.  Laat je je aangifte altijd doen? Geef de factuur dan mee bij je administratie en geef het door aan je boekhouder.

studiekostenaftrek

5. Kies een opleiding die bij je past!
Nu is het natuurlijk zaak dat je een goede opleiding kiest die bij je past. We helpen je graag verder!
Onze jaaropleidingen starten in september. Een overzicht van de jaaropleidingen kun je vinden op deze pagina.

Kun je er niet helemaal uitkomen? We helpen je graag door middel van een persoonlijk studie-advies.

Ben je er al uit welke opleiding je wil gaan volgen? Inschrijven kan via deze pagina.

 

Heb je vragen over dit onderwerp we horen graag van je! Laat een reactie achter onder dit blogbericht.

 

ATS opleidingen besteedt de grootste zorg aan juiste informatieverschaffing. Aan deze belastinginformatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Er zijn enkele voorwaarden vanuit de Belastingdienst.

Voor de toelichting van de Belastingdienst en alle voorwaarden om gebruik te maken van het belastingvoordeel verwijzen wij je naar de website van de belastingdienst.

Op deze pagina kun je zelf bekijken in welke belastingschijf je zit. Het is namelijk ook weer anders als je de AOW leeftijd hebt.

Reactie plaatsen

Massage Opleidingen

OPLEIDINGEN

Duur: cursusjaar van september tot april/mei

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.

Massage cursussen

CURSUSSEN

Duur: maximaal 6 lessen

Wil je je massagetechnieken uitbreiden en/of je huidige kennis verbreden? Volg dan een massagecursus bij ATS massage opleidingen.

Massage workshops

WORKSHOPS

Duur: maximaal 1 lesdag

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.

Koekje erbij?
arrow_drop_up arrow_drop_down