Bij een oorkaarsen behandeling of oorkaars therapie wordt er een soort “kaars” in het oor geplaatst. De oorkaars wordt hierna aangestoken, de warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van holtes.
Veel mensen weten niet precies wat een oorkaars behandeling precies is. Daarom proberen we in deze blog een zo compleet en duidelijk mogelijk antwoord te geven op deze vraag.
Inhoudsopgave
- Hoe werken oorkaarsen?
- Wat zijn oorkaarsen?
- Historie oorkaarsen
- Oorkaarsen vs wattenstaafjes
- Waar zijn oorkaarsen goed voor?
- Voor wie is een oorkaars behandeling geschikt?
- Is een oorkaars behandeling veilig?
- Hoe gebruik ik oorkaarsen
- Oorkaarsen bij jezelf doen?
- Oorkaarsen cursus – oorkaarsen workshop
- Waar kan ik oorkaarsen kopen?
Hoe werken oorkaarsen?
Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten. Ze werken diep in op de diep in het oor liggende acupunctuurpunten, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan.
Oorkaarsen kunnen verlichting geven bij diverse klachten aan het hoofd, zoals verkoudheidsklachten, oorklachten en hoofdpijnen. Degene die ligt, hoort wat geknetter in zijn oor wat een rustgevend gevoel geeft. De warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Bovendien vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de holtes. Eventueel vuil uit het oor wordt opgezogen en vind je later mogelijk terug in de oorkaars. Ook wordt het afweersysteem gestimuleerd.
De damp van de kruiden gaat door het trommelvlies heen en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, mond-, neus en keelholten. Daar kan het nog een extra werking geven.
De oorkaars behandeling heeft een verzachtend effect op het gehele oorgebied.
Wanneer de oorkaars wordt aangestoken onstaat er een lichte onderdruk, het zogenoemde schoorsteeneffect, dit zorgt voor een licht zuigende werking op het oor. De natuurlijke beweging van de vlam zorgt voor trillingen die samen met de warmte een effect hebben op het trommelvlies en de gehoorgang. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
Tijdens de oorkaars behandeling hoor je een ruisend geluid, sommige noemen het het geluid van de zee of een knapperend haardvuurtje. De oorkaars behandeling is daarom heerlijk ontspannend.
Wat zijn oorkaarsen?
Oorkaarsen zijn langwerpige, holle “stokjes” van opgerold katoen. Dit katoen is gedrenkt in pure bijenwas meestal vermengd met een kruidenmengsel.De oorkaarsen zijn vervaardigd uit 100% natuurlijke grondstoffen. De bijenwas geeft een verzachtend effect. De kruiden die gebruikt worden zijn vaak salie en kamille, deze kruiden hebben een positief effect op het oorgebied. Vaak wordt er ook nog honing gebruikt bij het rollen van de kaarsen. De kaarsen worden zo gerold dat hij precies bovenop de gehoorgang past en niet te die in de gehoorgang gestopt kan worden. Heb je een goede oorkaars? Dan zit binnenin een speciaal filter om eventuele verbrandingsresten en/of bijenwas tegen te houden.
Er zijn vele verschillende soorten en merken oorkaarsen te koop, waar moet je op letten? We zullen dit later in het blog verder bespreken.
Historie oorkaarsen
De oorkaars bestaat al eeuwenlang. Waar de oorsprong van de oorkaars vandaan komt is niet precies bekend. Er zijn sporen gevonden bij de steppevolkeren van Siberië, Mongolië en Azië. Maar ook bij Zuid-Amerikaanse Hopi-indianen. Er zijn oude rotsschilderingen gevonden waarop duidelijk wordt dat oorkaarsen gebruikt werden bij medicinale ceremonies en andere rituelen. De Hopi-indianen zijn verantwoordelijk voor het bekend raken van de oorkaars in Europa.
Oorkaarsen vs wattenstaafjes
Veel mensen maken nog steeds gebruik van wattenstaafjes, zoals in onderstaande video te zien is, duw je oorsmeer juist dieper in je oor als je je oren schoonmaakt met wattenstaafjes. Heb je veel last van oorsmeer? Verwijder dan alleen voorzichtig het teveel aan oorsmeer aan rand van het oor. Je kunt een aantal oorkaarsbehandelingen proberen om te kijken of het oorsmeer minder wordt, dit kan een positief effect hebben op de productie van oorsmeer. Blijf je last houden van veel oorsmeer? Teveel oorsmeer kan namelijk duiden op gal-problemen. Laat het checken bij je huisarts!
Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies. Zoals het beschermen van je oren tegen water, bescherming van de tere huid in je oor, tegen stof, bacteriën en virussen. Ook houdt oorsmeer het trommelvlies soepel. Oorkaarsen verwijderen heel minimaal oorsmeer, er kunnen wat zeer kleine stukjes omhoog komen, dit komt in het filter terecht. Door een oorkaarsbehandeling kan oorsmeer wel los komen in de gehoorgang (als dit vast zit).
Waar zijn oorkaarsen goed voor?
Bij welke klachten kunnen oorkaarsen verlichting geven?
- Oorklachten:
Doofheid, oorruis, oorsuizingen, oordruk (vb na zwemmen of vliegtuig).
Doorbloedingsproblemen van het oor.
Tevens worden oorkaarsen gebruikt als pijnloos alternatief voor oorspuiten omdat ze overtollig oorsmeer kunnen losmaken en verwijderen.
Ziekte van menière (duizelingen, oorsuizen, gehoorverlies) - Verkoudheidsklachten/griepklachten:
Voorhoofdsholte- en bijholteproblemen of ontstekingen.
Neusklachten, keelklachten etc. - Diversen:
Hoofdpijn, migraine, druk op het hoofd, slapeloosheid, stress, oververmoeidheid, snurken. De energiecirculatie en coördinatie van de twee hersenhelften wordt gestimuleerd.
Voor wie is een oorkaars behandeling geschikt?
Een oorkaars behandeling is in principe voor iedereen geschikt er is een hele grote MAAR. Let op contra-indiciaties! Voor een oorkaars behandeling moet er ALTIJD een anamnese afgenomen worden. Heeft iemand bijvoorbeeld een oorontsteking, dan mag je absoluut geen oorkaars behandeling geven! En zo zijn er nog meer contra-indicaties waar je rekening mee moet houden. Een oorkaars behandeling is niet moeilijk om te geven, maar je moet wel weten wat je doet en rekening houden met contra-indicaties. Omdat wij het belangrijk vinden dat dit goed uitgevoerd wordt, hebben we een korte workshop opgezet om een oorkaars-behandeling te leren geven. En vooral, wanneer doe je GEEN oorkaars behandeling!
Kinderen kunnen ook behandeld worden, wij houden altijd aan: kan het kind praten (waardoor het kind zich kan uiten) en kan het kind stil blijven liggen voor 30-40 minuten? Dan kan het kind ook behandeld worden (daarnaast rekening houdend met de contra-indicaties!).
Gebruik oorkaarsen niet als een vervanging voor professionele medische diensten en behandelingen.
Is een oorkaarsbehandeling veilig?
Een oorkaarsbehandeling is veilig als je je aan bepaalde regels houdt. Zoals vermeld, de contra-indicaties niet negeren. Heeft iemand echt ergens last van, stuur hem/haar door naar de huisarts en ga niets zelf proberen als je het niet vertrouwd. Daarnaast is het van belang dat je een goede kwaliteit oorkaars koopt. Er zijn vele oorkaarsen op de markt waar een heel groot kwaliteits- en prijsverschil in zit. Op internet is veel te vinden over meldingen van oor-beschadigingen en infecties na een oorkaarsbehandeling. Dit kan naar onze mening 2 oorzaken hebben: er is een onveilige oorkaars gebruikt en/of er is niet gekeken naar eventuele contra-indicaties.
Goede oorkaarsen hebben een filter, dit filter houdt verbrandingresten tegen maar ook de bijenwas waarmee de oorkaars is gemaakt tegen. Zit er geen filter in dan kan dit in het oor terecht komen, en dat wil je natuurlijk echt niet! Wij gebruiken uitsluiten oorkaarsen met een gecertificeerd CE filter. Laat je niet verleiden tot het aanschaffen van goedkope oorkaarsen.
Het werken met oorkaarsen is een aanvullende behandelmethode en mag nooit gezien worden als vervanging van professionele medische hulp. Bij twijfel raadpleeg dokter, therapeut of apotheker.
Hoe gebruik ik oorkaarsen?
Een oorkaars behandeling kan het beste worden uitgevoerd op een massagetafel. De cliënt kan op zijn/haar zij gaan liggen met het hoofd op een kussentje of opgerolde handdoek. Per behandeling zijn er 2 oorkaarsen nodig, 1 per oor. Een oorkaars brandt ongeveer 10 tot 12 minuten. Vooraf of achteraf kun je nog een korte (lymfe)massage geven rondom het oor. Een oorkaars behandeling geven is niet moeilijk, wel zijn er dus punten waar rekening mee gehouden moet worden (zie bovenstaande tekst). Een oorkaars behandeling is pijnloos.
Oorkaarsen bij jezelf doen?
We horen wel eens dat mensen een behandeling bij zichzelf doen. Nu zijn wij daar niet zo’n grote voorstander van. Je werkt met een brandend voorwerp. Stel dat je zelf even niet oplet en de oorkaars niet recht houdt en je hebt iets aan wat snel vlam vat, dan heb je een probleem. Ook is het veel meer relaxed als je een oorkaars behandeling laat doen, want het is een ontspannen bezigheid!
Oorkaarsen cursus / oorkaarsen workshop
Je hebt niet veel nodig voor een oorkaarsbehandeling, een rustige ruimte, een bekertje met water, lucifers/aansteker en eventueel een handdoekje voor onder het hoofd. Het is prettig om een oorkaarsbehandeling met een lymfedrainage rond het oor of oorreflexmassage.
De herfst-winterperiode is een ideale tijd om oorkaars behandelingen te geven. Wil je zelf ook een veilige oorkaars behandeling leren geven? Volg dan de workshop oorkaarsen, in 3 uurtjes leren we je een veilige oorkaars behandeling geven en ervaar je zelf ook wat een behandeling inhoudt! Daarnaast zullen we extra informatie geven over kruiden welke geschikt zijn bij verkoudheidsklachten. Andrea, de docente, is kruidendeskundige en weet veel over kruiden en de werking van kruiden.
Een korte maar leuke workshop oorkaarsen! Zie de informatie-pagina voor meer informatie: https://atsopleidingen.nl/workshop-oorkaarsen-kruiden/
Waar kan ik oorkaarsen kopen?
Oorkaarsen kun je kopen bij een drogist en via online via diverse aanbieders. Let op laat je niet verleiden door goedkopere oorkaarsen. Vaak is de kwaliteit erg slecht. Tijdens de workshop geven we je hier advies over!