Aandacht voor cupping massage dankzij Olympische sporters
19 oktober 2016 

Aandacht voor cupping massage dankzij Olympische sporters

BRON: Cupping massage – artikel in massagemagazine, editie 5 – 2016

Cupping massage: ook al bestaat het een hele tijd, toch kwam het onlangs onder de aandacht dankzij diverse Olympische sporters. Ze werden gezien met kenmerkende ronde cirkels, wat deze bijzondere massagevorm in de schijnwerpers zette. Theo Vis is docent voetreflexmassage, ontspanningsmassage en cupping massage bij ATS opleidingen. Hij legt uit waarom de sportwereld kiest voor cupping.

Theo ViswebsiteCupping komt uit de Traditionele Chinese geneeskunde en dankt de naam aan de plastic of glazen bollen, oftewel cups. Deze cups worden met de open kant op de huid geplaatst. Door verwarming van de zuurstof, of door middel van een vacuümpomp, trekken de cups zich vacuüm op de huid. Het is ook mogelijk om met de cups te masseren. De doorbloeding, zowel in als onder de huid, wordt hierdoor sterk verbeterd. Maar waarom kiezen zoveel (Olympische) sporters voor cupping?
“Waarom er voor een bepaalde behandelmethode wordt gekozen, is natuurlijk sterk afhankelijk van de professie van de behandelaar. Cupping is een zeer effectieve maar ook een heftige behandelmethode. Sporters die voor cupping kiezen, doen dit omdat ze hier zelf heel bewust voor kiezen. Veel sporters hebben de intensieve behandeling graag over voor het effect. De sportmasseurs is in deze sector de meest aangewezen persoon, maar ook andere therapeuten kunnen de methode toepassen voor legio klachten. Zoals verklevingen, blokkades, triggerpoints, lymfedrainage, maar ook klachten op het gebied van de psyche” , aldus Theo Vis.

LICHAAMSPUNTEN
De lichaamspunten die worden gekozen voor de behandeling zijn sterk afhankelijk van het klachtgebied of de spiergroepen die je in een betere conditie wil brengen. ” Bij een zwemmer zal dat dus rond het schoudergebied zijn. Je kunt grofweg stellen dat de actieve spiergroepen bij de soort sport behandeld worden. Maar het is zeker niet verkeerd om ook de omliggende spiergroepen mee te behandelen. In principe kan heel snel na de behandeling een inspanning worden geleverd. De eerste behandeling zou ik niet aanraden als er binnen een week gepresteerd moet worden. Maar als de ervaring na de eerste behandeling leert dat de sporter na een dag goed functioneert, dan staat niets het sporten in de weg.”

EFFECT
Doorgaans is het effect van cupping zeer divers, zegt de expert. “Voor oosters georiënteerde behandelaars zal de behandeling van meridiaanblokades op de voorgrond staan. Voor sport- of ontspanningsmasseurs zal microcirculatie, triggerpoint behandeling of verklevingen belangrijk zijn. Ook lymfedrainage-therapeuten kunnen met cupping uit de voeten, maar dat is een heel specifiek segment met unieke problematiek. Het zal niet moeilijk te begrijpen zijn dat een verbeterde doorstroming van de capilairen – oftewel microcirculatie – een betere bloedvoorziening van het milieu interieur zal bewerkstelligen. Ook water, brandstoffen, zuurstof en afvalstoffen zullen beter hun eindbestemming kunnen bereiken.

cupping massage

KLEUR
Dankzij de kenmerkende rode cirkels op het lichaam van de Olympische sporters, kwam cupping onder de aandacht. Maar wat zegt de kleur van de cirkels over de behandeling? ” Je kunt stellen dat hoe sterker de verkleuring is, hoe effectiever de behandeling zal zijn. De Traditionele Chinese Geneeskunde leert dat er in de capilairen, onder invloed van straling, stress of voeding een soort kramptoestand kan ontstaan waardoor er opstoppingen in de capilairen waardoor bloedcellen blijven hangen. Met cupping trek je aan de capilairwand waardoor de doorlaatbaarheid groter wordt en de (vervuilende) rode bloedcellen naar buiten kunne. Ook worden de blauwe plekken bij verklevingen vaak donkerder. Overigens kun je goed zien waar een verkleving zit doordat er dan geen mooi bolletje ontstaat maar een “krater”. Op meridianen werkt de massage met cups erg goed omdat je dan de blokkades kunt opheffen.”

CONTRA-INDICATIES
Hoewel cupping bij, zoals Theo Vis al stelde, een scala aan klachten kan helpen, is het niet bij alle klachten de meest geschikte behandelmethode. “Er zijn zeker contra-indicaties te noemen. De belangrijkste zijn ernstige oververmoeidheid, zonnebrand, alcoholinname voor de beoogde behandeling, open wonden en koorts. Burn-out en psychische klachten zijn hierbij relatieve contra-indicaties, omdat aanvullende competenties van de behandelaar hierbij een belangrijke rol spelen. Verder is het zeer onverstandig om zonder opleiding te gaan experimenteren met cupping, omdat het een zeer heftige behandelmethode is die zeker deskundigheid vereist. Het is zeer gewenst om een cuppingmassage cursus te starten als er enige ervaring is met masseren. Dit kunnen onder andere de cursus sportmassage of ontspanningsmassage zijn.”

IN EEN STROOMVERSNELLING

De toenemende aandacht voor cupping resulteerde bij ATS opleidingen in een aantal inschrijvingen voor de cursus. “De cursus is de laatste jaren al erg in opmars, maar is door de aandacht wel in een stroomversnelling gekomen. Overigens waren ook wel enkele negatieve ongefundeerde klanken dat cupping onzin is. Dit is uiteraard standaard zodra een behandelwijze uit de TCM komt, maar ik leg mijn cursisten weleens de stelling voor dat we nog niet zo heel lang geleden in het westen alleen nog maar klachten bestreden met aderlaten, toen in Azië al duizenden jaren werd genezen met een enorm breed spectrum aan behandelmethoden. Het lijkt me daarom ook onterecht de TCM zonder meer af te wijzen. Daarbij speelt dat de sporter zelf het beste kan beoordelen of de cupping bij hem of haar past en of er een duidelijk effect is.”

EEN CURSUS CUPPING MASSAGE VOLGEN

Een cursus cupping massage volgen kan bij ATS opleidingen. Tijdens de cursus wordt er vooral veel aandacht besteed aan de massage met de cups. De cursus bevat drie bijeenkomsten  van drie uur. De laatste bijeenkomst wordt afgesloten met een praktische toets. Als voor de te maken casus een voldoende is behaald en de eind praktijktoets is tevens voldoende dan wordt het certificaat van ACE verleend. Om de cursus cupping massage te volgen heb je minimale massage kennis (bijvoorbeeld ontspanningsmassage blok A) nodig.

Zie de startdata op: https://atsopleidingen.nl/cursussen/cursus-cupping-massage/

Reactie plaatsen
Massage Opleidingen

OPLEIDINGEN

Duur: cursusjaar van september tot april/mei

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.

Massage cursussen

CURSUSSEN

Duur: maximaal 6 lessen

Wil je je massagetechnieken uitbreiden en/of je huidige kennis verbreden? Volg dan een massagecursus bij ATS massage opleidingen.

Massage workshops

WORKSHOPS

Duur: maximaal 1 lesdag

Een goede basis voor iedereen die wil leren masseren! Je kunt bijvoorbeeld een eigen praktijk opstarten. Geen vooropleiding nodig.