Voetreflexmassage is een vaak toegepaste massagetechniek. Toch weten veel mensen niet precies wat voetreflexmassage inhoud. We proberen in deze blog een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op deze vraag. En gaan dieper op het onderwerp voetreflexmassage in.
Inhoudsopgave
- Wat is voetreflexmassage?
- Historie voetreflexmassage
- Vele benamingen voor voetreflexmassage
- Hoe werkt voetreflexmassage?
- Waarom voetreflexmassage?
- Voor wie is voetreflexmassage geschikt?
- Is voetreflexmassage veilig?
- Reacties tijdens en na een voetreflexmassage
- Wat kost een voetreflexmassage?
- Eigen voetreflexmassage praktijk
- Waar kan ik een opleiding voetreflexmassage volgen?
Wat is voetreflexmassage?
Voetreflexmassage is een methode tot het stimuleren van de reflexen in de voeten om in corresponderende delen van het lichaam reacties op te wekken. Deze reacties kunnen het best worden omschreven als ontspanning of terugkeer van de evenwichtstoestand. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Het is belangrijk om met behulp van specifieke hand- en vingertechnieken een reactie (ontspanning, deblokkering) te verkrijgen in de overeenkomende lichaamsdelen.
Ontspanning is de eerste stap naar een evenwichtstoestand of homeostase. In deze evenwichtstoestand zullen de organen van het lichaam, in feite een verzameling van cellen, kunnen terugkeren naar een normale toestand en normaal functioneren.
Voetreflexmassage kan bij iedereen toegepast worden. Ook gezonde mensen zullen ervaren dat een voetreflexmassage een zeer weldadige en ontspannende uitwerking heeft.
Historie voetreflexmassage
Reflexmassage wordt al duizenden jaren geleden toegepast. Van oude afbeeldingen weten wij dat in India, Egypte en bepaalde indianenstammen deze methode van genezing werd gebruikt. Dr. Fitzgerald, een Amerikaanse KNO-arts, heeft de informatie die over reflexmassage bestond, bijeengebracht en tot één systeem gemaakt. Dr. Fitzgerald heeft het lichaam in 1917 in 10 zones verdeeld. Het ontwikkelde systeem noemde hij zonetherapie.
Bovenstaande afbeelding is gevonden in een Egyptische tombe uit 2330 voor christus.
Natuurlijk heeft de ontwikkeling van voetreflexmassage daarna niet stil gestaan, de theorieën van Dr. Fitzgerald werden verder uitgewerkt door Joe Shelby Riley. Hij verdeelde het lichaam in 4 horizontale zones en begon met het vastleggen van specifieke punten op de voeten die een relatie zouden hebben met specifieke delen van het lichaam. Onder andere Hanne Marquardt heeft het systeem verder uitgewerkt en de voetreflex therapie naar Engeland en Duitsland gebracht in 1966 en 1970.
Vele benamingen voor voetreflexmassage
- Wat is voetreflexmassage?
- Wat is voetreflexologie?
- Wat is voetreflextherapie?
- Wat is voetreflexzonetherapie?
Zoals je kunt lezen zijn er vele benamingen voor voetreflexmassage. Hier ontstaat bij vele wat verwarring, hoe zit dat in elkaar? Zolang er voetreflex in het woord zit, is de theorie gebaseerd op reflexpunten. Er bestaan natuurlijk ook “standaard” voetmassages. Vaak zijn deze massages dan niet gericht op reflexpunten maar alleen op ontspannende massagetechnieken. De voetreflexmassage zal gericht zijn op reflexgebieden en ook op ontspannende massagetechnieken.
Hoe werkt voetreflexmassage?
Ziekte en pijn zijn een weerstand tegen het leven, die zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. Voetreflexmassage brengt levensprocessen die zich hebben vastgezet weer in beweging. Als een orgaan of lichaamsdeel niet helemaal goed werkt, weerspiegelt zich dat in de voeten. Dit zijn de energiereflecterende punten. De plek in de voet die overeenkomt met een niet goed functionerend orgaan wordt pijnlijk. De pijnlijke plek in de voet ontstaat in eerste instantie doordat de doorstroming van energie blokkeert. Er gaat minder bloed en lymfevocht stromen. Afvalstoffen kunnen moeilijker afgevoerd en voedingsstoffen moeilijker aangevoerd worden. Door vermeerdering van afvalstoffen krijg je een slechtere doorstroming, langzaam slibt alles dicht.
De afvalstoffen bevatten veel urinezuurkristallen. Doordat de kristallen tijdens de massage tegen de zenuwuiteinden kunnen worden gedrukt, kun je dat als pijnlijk ervaren. De afvalstoffen worden vergruisd, verdeeld en afgevoerd.
Niet alleen afvalstoffen worden afgevoerd ook de emoties en geestelijke spanningen worden verwerkt en losgelaten. Daardoor komt er meer ruimte. Het bloed dat meer gaat stromen geeft het lichaam nieuwe kracht en warmte. Men krijgt inzicht in en wordt zich bewust van zijn eigen leven en zijn plaats in het geheel.
Waarom voetreflexmassage?
Ten eerste is een voetreflexmassage erg ontspannend. Vele mensen denken bij de voeten gelijk aan een “kriebelig” gevoel. Dit wordt vaak heel anders ervaren, een goede voetreflexmasseur zal de voeten zo behandelen dat het goed aanvoelt. De technieken welke worden gebruikt zullen dan ook niet “kriebelig” aanvoelen. Tijdens een behandeling worden de voeten gemasseerd, de massage zorgt ervoor dat het lichaam gereinigd wordt en afvalstoffen worden uitgescheiden.
Een voetreflexmassage heeft vele voordelen, onder andere:
- Ontspanning en ontstressen
- Verbeterd de doorbloeding
- Afvalstoffen gemakkelijker en sneller afvoeren
- Behandeling klachten
- Preventie klachten
Voor wie is voetreflexmassage geschikt?
Voetreflexmassage is een neutrale techniek en daardoor voor iedereen toegankelijk. Door massage van de voeten komen lichaam en geest tot rust. Tegelijkertijd wordt het zelfgenezend vermogen, dat ieder mens heeft, gestimuleerd.
De volgende klachten / problemen kunnen behandeld worden met voetreflexmassage:
- Hoofdpijnklachten (zoals migraine of stressgerelateerde hoofdpijn)
- Spijsverteringsklachten
- Hormoonhuishouding
- Ademhalingsstelsel
- Vermoeidheid
- Stress / spanningen
- En zo kunnen we nog vele klachten noemen uiteraard.
Voetreflexmassage is echter geen vervanging van een reguliere behandeling. Redenen om geen voetreflexmassage te geven zijn er ook, bekijk de contra-indicaties in het volgende onderwerp.
Is-voetreflexmassage-veilig?
Voetreflexmassage is niet alleen een prettig en ontspannende methode maar ook een veilige methode. Voetreflexmassage is een neutrale techniek. Het is een natuurlijke behandelwijze voor klachten op allerlei gebieden. Het is een holistische therapie, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de klacht, maar ook naar de leefwijzen van de persoon. Bij een voetreflexmassage behandeling moet er goed worden gelet op de lichaamstaal van de cliënt. Hierover leer je meer tijdens een gedegen opleiding.
Er moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met contra-indicaties! Om achter contra-indicaties te komen neem je voor een voetreflexmassage behandeling altijd een anamnese af bij je cliënt. Een anamnese is bedoeld om een behandelplan op te stellen. En om meer te weten te komen over je cliënt zoals sociale gegevens, gezondheid, medicatie, klachten etc. Na een complete anamnese kan de therapeut doelgericht gaan masseren.
Enkele contra-indicaties zijn:
- Griep of koorts
- Botbreuken / kneuzingen
- Wonden
- Schimmelinfectie voet
- Trombose been
Contra-indicaties zijn redenen om niet tot een massage over te gaan, in deze gevallen is het onverstandig om een massage te geven.
Reacties tijdens en na een voetreflexmassage
Afhankelijk van de te behandelen cliënt kunnen in sommige gevallen de volgende reacties optreden.
Tijdens de behandeling:
- Transpiratie
- Prikkelingen
- Slaperigheid
- Opkomende emoties
Vlak na de behandeling:
- Loomheid
- Energiek gevoel
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
Langere termijn:
- Meer afscheiding (ontlasting, transpiratie)
- Donkere urine (i.v.m. losgekomen afvalstoffen welke het lichaam verlaten via de urine)
- Klachten worden soms erger om daarna af te zwakken of zelfs te verdwijnen voor korte of langere tijd
Ontstaat er een reactie of reacties na je gegeven behandeling? Dat is een goed teken! Het lichaamseigen herstel is in gang gezet. Er kan ook geen directe reactie zijn, elk mens reageert anders, en ook elk moment anders. Wij raden altijd aan om goed water te drinken na een voetreflexmassage behandeling, dit kan eventuele hoofdpijn voorkomen of verminderen. Er zijn afvalstoffen vrijgekomen welke door het lichaam afgevoerd moeten worden.
Wat kost een voetreflexmassage?
De tarieven voor een voetreflexmassage lopen erg uiteen. Zo zal een voetreflexmassage in een dorp vaak lager geprijsd zijn dan bijvoorbeeld midden in het centrum van Alkmaar of een andere grote stad. Een gehele voetreflexbehandeling duurt tussen de 40 en maximaal 60 minuten. De prijs zal vaak tussen de 30 euro en 50 euro liggen. Maar dit kan natuurlijk afwijken, iedere voetreflextherapeut mag zijn eigen prijs bepalen. De locatie zal daarin meewegen, maar ook ervaring en opleiding. Het word aangeraden om een voetreflexmassage 1 tot 2 keer per week te ondergaan bij een gerichte behandeling op een klacht.
Wij raden altijd aan om een voetreflexmassage te boeken bij een gediplomeerd masseur. Er zijn vele zogenaamde voetreflexmasseurs welke een cursus gevolgd hebben en daar een (deelname)certificaat voor hebben gekregen na het volgen van 2 tot 4 lessen. Ga dus altijd voor een voetreflexmasseur met een gecertificeerd diploma. Je wil er natuurlijk zeker van zijn dat diegene een gedegen opleiding heeft gehad en niet “maar wat aanrommelt”.
Eigen voetreflexmassage praktijk
Wil je een eigen voetreflexmassage praktijk starten of voetreflexmassage toevoegen aan je huidige massage aanbod? Dan is dat haalbaar na het volgen van een gedegen opleiding tot voetreflexmasseur. Als jij een goede opleiding gevolgd hebt (van minimaal 1 cursusjaar) en een diploma hebt behaald kun je een goede massagebehandeling neerzetten en een goede anamnese afnemen. We zullen aan het eind van deze blog een e-book aanbieden. Hierin kun je zien waar een goede voetreflexmassage opleiding uit bestaat. Ook hebben we een blog gemaakt over het opzetten van een eigen massagepraktijk.
Waar kan ik een opleiding voetreflexmassage volgen?
ATS massage opleidingen geeft sinds 1989 de opleiding voetreflexmassage. Elk jaar omstreeks september starten wij minimaal 3 groepen voetreflexmassage in 3 verschillende leslocaties in Noord-Holland (Alkmaar en Hoorn, Zwaag) en Friesland (Leeuwarden).
Tijdens de eerste 8 lessen leer je de specifieke punten op de juiste manier te behandelen en traceren op de voeten zodat je op een veilige en verantwoorde manier de massage kunt toepassen. Er wordt afgesloten met een praktische toets.De volgende 8 lessen wordt ingegaan op de fysiologie van het lichaam, en reflexgebieden op het gezicht. Er blijft veel praktische oefening om de ervaring te verhogen en de massage te perfectioneren. Er wordt afgesloten met een theoretische toets.
In de laatste 8 lessen besteden we aandacht aan handreflexen, fysiologie, contra indicaties, de eigen praktijk, klachtgericht masseren en psychische stoornissen.Je kunt de opleiding afsluiten met een praktijk- en theorie-examen. De examens worden afgenomen door ACE examens. De examens van ACE zijn gecertificeerd door en vinden plaats onder keurmerk van Calibris Contract.
Video preview – online leeromgeving voetreflexmassage – ATS opleidingen ©
Het cursus jaar start in september en de examens worden afgenomen in april. ATS heeft een eigen leeromgeving, elke cursist heeft tijdens de opleiding toegang tot deze online leeromgeving. In de leeromgeving kan je onder andere voetreflexmassage video’s bekijken/terugkijken. Erg handig om de handelingen en technieken thuis goed te oefenen na de les.
Mevrouw Mali
op 06 Jan 2019Sporthorloge
op 09 Feb 2021Reiskoffer
op 03 Sep 2021